Sudjeluju: Silvano Vlačić, Darko Martinović, Josip Škopac

SILVANO

GOSPODARSTVO

Nezavisni Zajedno u Gradskom vijeću će snažno zastupati interese malih poduzetnika i predlagat će rješenja kako pomoći da mala poduzeća postanu stabilna, jača i veća.

Naime, mali i srednji poduzetnici su jedni od najvažnijih pokretača ukupnog gospodarskog razvoja, te im zato Grad treba posebno pristupiti. Stoga ćemo se zalagati da se preraspodjelom unutar proračuna bespovratne potpore i subvencije Grada Labina povećaju sa sadašnjih 350 tisuća na 1,2 milijuna kuna.

Nadalje, zbog trajanja pandemije sve pogođene male i srednje poduzetnike treba osloboditi plaćanja zakupnine gradskih prostora, najma terasa i prireza za cijelu 2021. godinu.

U razgovoru Grada s bankama treba isposlovati da banke ponude kvalitetne kreditne linije za male i srednje poduzetnike uz subvencioniranje kamata od strane Grada.

Razvojem malog i srednjeg poduzetništva razvijamo ukupno gospodarstvo, potičemo zapošljavanje i ukupni razvoj. Zato pomognimo da mala poduzeća postanu stabilna, jača i veća!

Naredne točke našeg programa predstaviti će Darko Martinović, drugi na našoj listi Nezavisni Zajedno, broj 8.

DARKO

KADA ĆEMO SE OSLOBODITI NEUGODNIH MIRISA?

Znamo da stanje kompletne vodno komunalne infrastrukture u Labinu i okolici nije dobro niti prihvatljivo. Projektom AGLOMERACIJE LABIN RAŠA I RABAC, koji se financira EU sredstvima, novcem Hrvatskih voda i lokalne zajednice, planira se riješiti velika većina prisutnih i nagomilanih problema. Projekt je u izradi i sve potrebne dozvole bi trebale biti dobivene do kraja 2022. godine kada bi počela gradnja.

Vijećnici sa liste Nezavisni Zajedno, nositelja Silvana Vlačića će se angažirati na aktivnom praćenje istog, naročito u segmentima ponuđenih rješenja, te rokova realizacije i finalnih cijena komunalnih usluga za građane.

MANIFESTACIJE NA JAVNE NATJEČAJE

Naši vijećnici zalagat će se da se sve gradske manifestacije stave na javne natječaje – kako bi se dobili najbolji prijedlozi i rješenja, te sredstva trošila na najučinkovitiji način. Izborom na javnom natječaju svi bi imali jednake uvjete za organizaciju pojedine manifestacije. Kod nas u gradu unaprijed se definira tko će koju manifestaciju organizirati, a sredstva se troše prema unaprijed  osmišljenom troškovniku te se pogoduje uvijek istim organizatorima. Da bi se izbjegla takva praksa u budućnosti sve manifestacije treba dati na javni natječaj kako svi imali iste uvjete te kako bi se izabralo najbolje moguće rješenje.

NEZBRINUTE ŽIVOTINJE

Nezavisni zajedno će se zalagati za edukaciju građana o sterilizaciji i financiranju sterilizacije životinja. Grad je obavezan brinuti za svoje napuštene životinje, no treba i svoje građane educirati o pravima životinja.

Zato ćemo promovirati i zalagati se za sterilizaciju kao jedno od  rješenja problema širenja neželjenih legla. Predložiti ćemo se da se povećaju sredstva za brigu o nezbrinutim životinjama i da se poveća suradnja s komunalnim redarima koji su kljucni u pronalasku napuštenih životinja.

Kod pronalaska napuštene životinje procedura je pozvati komunalnog redara grada. On  provjerava da li je životinja čipirana te ukoliko nije zbrinjava se u sklonište s kojim grad ima ugovor.

Tražit ćemo da se zakon o zašititi životinja provodi u praksi a da nije samo mrtvo slovo na papiru.

Svoje građane molimo da svoje ljubimce shvaćaju kao ozbiljnu obavezu, da ih čipiraju, cijepe te steriliziraju ukoliko ne žele mladunčad. Da se brinu za njih jer su upravo oni ti koji su za njih odgovorni!

Narednu točku  predstaviti će Josip Škopac, kandidat na našoj listi Nezavisni Zajedno, broj 8.

JOSIP ŠKOPAC

Budući da sam i sam umirovljenik, izuzetno mi je drago da naša lista Nezavisni Zajedno, u svom programu posebnu pažnju posvećuje brigi o umirovljenicima.

Stoga će se naši izabrani vijećnici u Gradskom vijeću zalagati da se isplata Uskrsnica i Božićnica, kao i u drugim općinama Labinštine, dodjeljuje SVIM umirovljenicima. Također ćemo tražiti da se iznos poveća na 300 kuna, jer to ne bi značajnije opteretilo gradski proračun, a umirovljenicima bi puno značilo.     

Tražit ćemo i da se pri Pučkom otvorenom učilištu Labin organizira osposobljavanje osoba za djelatnost gerontodomaćica. Naime, izgradnjom budućeg Doma za starije neće se moći pokriti potrebe svih kojima će trebati briga i pažnja.

Kada već spominjem Dom za starije, koji se bezuspješno “planira” već nekoliko desetljeća, zalagat ćemo se za njegovu čim skoriju izgradnju i stavljanje u funkciju. Pratit ćemo ponuđena rješenja, rokove i cijenu izgradnje, a naročitu pozornost ćemo usmjeriti na cijenu smještaja za korisnike iz Labina.

I za kraj ove današnje emisije još jednu od točaka našeg programa predstaviti će Silvano Vlačić nositelj naše liste Nezavisni Zajedno, broj 8.

SILVANO

SU NAM CESTE NA MESTE?

Previše nerazvrstanih cesta, te nekih gradskih i županijskih u Gradu Labinu, u katastrofalno je lošem stanju. Da se izrazimo vojnim rječnikom, pogodne su za oklopna vozila i tenkovske jedinice. Imamo najlošije lokalne ceste u Istri. Postalo je smiješno da se na kapaljku izabrane, neke od takvih cesta obnavljaju prije svakih izbora. Ljudi od toga prave viceve.

Mi ćemo se zalagati da se pokrene planska i žurna obnova cesta, po prioritetima. To  bi trebalo imati prednost pred bilo kojim drugim kapitalnim projektima, a ne da se tu i tamo vrši obnova samo prije izbora.

Drage slušateljice i slušatelji Radio Labina, to su bile neke točke našeg programa koje smo vam u kratkim crtama predstavili u današnjoj emisiji. Cjelokupni naš program možete pronaći na našoj web stranici www.nezavisnizajednolabin.hr. Najavljujem da ćemo imati još 1 emisiju i to u petak 14/5 u približno isto vrijeme 10.35h,  kada ćemo vam ukratko predstaviti ostale točke našeg programa i neka naša razmišljanja. Slušali ste kandidate liste Nezavisni Zajedno, liste broj 8, nositelja Silvana Vlačića.

Lijep pozdrav i ugodan dan želimo svima i zahvaljujemo na slušanju.

Foto: Radio Labin