program

nezavisni zajedno!

Ovo su točke programa za koje ćemo se zalagati tijekom nadolazećeg mandata. IAKO SMO SE ZA NEKE STAVKE NAVEDENIH TOČAKA ZALAGALI I U PRETHODNOM MANDATU (TRANSPARENTNOST PRORAČUNA, VEĆA DAVANJA ZA GOSPODARSTVO, VEĆE PORODILJNE NAKNADE,… I JOŠ NEKE), SMATRAMO DA SE ZBOG NJIHOVE VAŽNOSTI I U OVOM MANDATU TREBAMO ZALAGATI ZA NJIHOVU CJELOVITU REALIZACIJU.

   1. TROŠENJE PRORAČUNSKOG NOVCA DATI NA DETALJAN UVID GRAĐANIMA

   Putem besplatne aplikacije svi građani trebaju imati transparentan uvid u sve isplate iz Proračuna Grada Labina, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, isplate po gradskim kapitalnim projektima, kao i isplate zaposlenicima Grada (dnevnice, reprezentacije, prijevoz,…), odnosno prikazati za svaku kunu koja je isplaćena iz gradskog proračuna, na što je isplaćena, kome i koliko je isplaćena. Građani imaju pravo znati na što se troši novac poreznih obveznika, a mi u Labinu ne bi to trebali skrivati. 

   Cilj: Otvoreno predočiti građanima sve isplate iz gradskoga proračuna,  te tako postići  najvišu moguću razinu transparentnosti. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata prema kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava!

   2. ZAŠTITA NETAKNUTE PRIRODE I PRIRODNIH LJEPOTA, NAŠEG NAJVEĆEG BLAGA

   • Očuvanje zelenih zona je naše najveće bogatstvo!
   • Zadržavanje autentičnosti Prtloga koji je rijedak biser spoja netaknute prirode i mora, oaza mira, a to je naša najveća vrijednost. U ljetnim mjesecima kapacitet je već ispunjen za potrebe lokalnog stanovništva i postojećeg turizma.
   • Zaštita prirode Rapca uz podizanje kvalitete turizma te hortikulturno oplemenjivanje naselja Rabac.
   • Važnost netaknute prirode je nužna za visoku kvalitetu življenja i zdravlje lokalnog stanovništva, čovjek i priroda su jedno!

   Cilj: zaštita flore i faune, održavanje prirodne ravnoteže i zaustavljanje devastiranja netaknute prirode!

   3. gospodarstvo

   Mali i srednji poduzetnici su jedni od najvažnijih pokretača ukupnog gospodarskog razvoja, te im zato Grad treba posebno pristupiti. Zalagati ćemo se za:

   • Preraspodjelom unutar proračuna, bespovratne potpore i subvencije Grada Labina povećati sa sadašnjih 350.000,00 kuna na 1,2 miliona kuna.
   • Zbog trajanja pandemije sve pogođene male i srednje poduzetnike osloboditi plaćanja zakupnine gradskih prostora, najma terasa i prireza za cijelu 2021. godinu.
   • U razgovoru Grada sa bankama, isposlovati da banke ponude kvalitetne kreditne linije za male i srednje poduzetnike uz subvencioniranje kamata od strane Grada

   Cilj: razvojem malog i srednjeg poduzetništva razvijamo ukupno gospodarstvo, potičemo zapošljavanje i ukupni razvoj! 

   4. Oživimo stari grad

   • Oživljavanje starog grada ljetnim tjednim sajmom OPG-ova kojim vraćamo starom gradu njegovu vrijednost, a ljudima priliku da ponude svoje lokalne proizvode.
   • bolja prometna povezanost između mora (Rabac) i kopna (Labin) mini-busom koji vozi svaki puni sat
   • stavljanje u funkciju poslovnih prostora koji su neiskorišteni, i time povećati poduzetničku aktivnost
   • radi sigurnijeg i ugodnijeg hodanja ulicama starog grada, treba sanirati starogradske ulične kamene podloge i svugdje gdje je to potrebno montirati rukohvate
   • izgradnja javnog sanitarnog čvora adekvatnog kapaciteta za posjetitelje starog grada  
   • rješavanje problema oborinskih voda i komunalne infrastrukture
   • raditi na čim skorijoj izgradnji zaobilaznice Starog grada 

   Cilj: Oživiti Stari grad i učiniti ga ljepšim, boljim i prihvatljivijim za život!

   5. Socijala i obrazovanje

   • Uskrsnice i Božićnice za sve umirovljenike  – 300,00 kn
   • Porodiljne naknade  – za prvo dijete 10.000,00 kn a za svako naredno dijete  5.000,00 kn
   • Učešće roditelja na ekonomsku cijenu vrtića smanjiti na 25%
   • Roditelje sa dvoje ili više djece osloboditi plaćanja vrtića
   • Stipendije svima – za sve studente i sve učenike (srednjoškolce) koji se školuju izvan Labina
   • Osposobljavanje osoba za Gerontodomaćice pri Pučkom otvorenom učilištu Labin. Izgradnjom budućeg doma za starije neće se pokriti potrebe svih kojima će trebati briga i pažnja.

   Cilj: Kvalitetnija pomoć,  briga i pažnja potrebitima!

   6. Sport i rekreacija

   • Reorganizacija sustava sporta u Labinu radi stvaranja jednakih uvjeta rada za sve udruge
   • Jedinstveni menadžment i marketing za sve sportske udruge i to korištenjem ljudskog potencijala u Sportskoj zajednici Grada Labina i „Labin 2000“
   • Korištenje sredstava iz javnih izvora, EU projekata (Erasmus+), HOO, INA, HEP, Zaklada Istra,…
   • Obnova sportskih igrališta u naseljima Kature, Vinež, Stari Grad, Centar (podloga, reflektori, zaštitne ograde,…)

   Cilj: Kvalitetniji sustav organizacije i funkcioniranja sporta u Labinu te bolje korištenje postojećih resursa!

   7. PROJEKT PODZEMNOG GRADA - Zašto Podzemni grad u Labinu?

   • Zato jer se labinski rudnik nalazi u najjačoj hrvatskoj turističkoj regiji, zato jer je jedini rudnik na moru u kojem  na +30 m iznad razine mora postoji izgrađena podzemna infrastruktura neprocjenjive vrijednosti, potpuno sigurna jer je isklesana u živoj stijeni – hale te tuneli ukupne dužine oko 10 km, koji spajaju Labin, Rabac, Rašu i Plomin, u kojima temperatura usred ljeta ne prelazi 16°, a koje samo treba sanirati da dobiju novu uporabnu i komercijalnu vrijednost.
   • Zato jer se radi o kulturnom dobru za čiju se sanaciju i kulturno-turističku prenamjenu može osigurati do 80% sredstava iz EU fondova. 
   • Zato jer bi se na radovima na dugi rok, a na održavanju i zauvijek, moglo angažirati lokalno gospodarstvo.
   • Zato jer bi već ugradnjom lifta (cca 2,5 – 3 mil. kuna) Labin dobio veliku turističku atrakciju, a sanacijom tunela do Rapca (cca 4-4,5 mil.kn) ne samo novu turističku ponudu već bi se i građanima omogućilo da pješke i besplatno stignu do Rapca za svega 15 – 20 min.
   • Zato jer bi Labin uz pametno i održivo planiranje te vođenje projekta kroz javno-privatno-civilno partnerstvo mogao dobiti prvi podzemni grad na svijetu.
   • Zato jer bi se na to nadovezala žičara kojom bi se posjetioci koji u Labinu uđu u Podzemni grad i iz „rudnika“ izađu u Rapcu, mogli vratiti, kao nekada starom „teleferikom“, iz Rapca na svoje polazište u Labin.

   Cilj:  pametnim i održivim planiranjem, uz pomoć EU fondova, kroz javno-privatno-civilno partnerstvo, dobiti prvi podzemni grad na svijetu, kao međunarodnu turističku atrakciju!

   PORED NAVEDENOG SNAŽNO ĆEMO SE ZALAGATI ZA:

    1. Projekt AGLOMERACIJE LABIN RAŠA I RABACZnamo da stanje kompletne vodno komunalne infrastrukture u Labinu i okolici nije dobro niti prihvatljivo. Projektom AGLOMERACIJE LABIN RAŠA I RABAC, koji se financira EU sredstvima, novcem Hrvatskih voda i lokalne zajednice, planira se riješiti velika većina prisutnih i nagomilanih problema. Projekt je u izradi i sve potrebne dozvole bi trebale biti dobivene do kraja 2022. godine kada bi počela gradnja. Vijećnici sa liste Nezavisni Zajedno, nositelja Silvana Vlačića će se angažirati na aktivnom praćenje istog, naročito u segmentima ponuđenih rješenja, te rokova realizacije i finalnih cijena komunalnih usluga za građane.
    2. Projekt DOM ZA STARIJE OSOBEKada je u pitanju Dom za starije, koji se bezuspješno “planira” već nekoliko desetljeća, zalagat ćemo se za njegovu čim skoriju izgradnju i stavljanje u funkciju. Pratit ćemo ponuđena rješenja, rokove i cijenu izgradnje, a naročitu pozornost ćemo usmjeriti na cijenu smještaja za korisnike iz Labina. Tražit ćemo i da se pri Pučkom otvorenom učilištu Labin organizira osposobljavanje osoba za djelatnost gerontodomaćica. Naime, izgradnjom budućeg Doma za starije neće se moći pokriti potrebe svih kojima će trebati briga i pažnja.
    3. NERAZVRSTANE CESTE GRADA LABINAPreviše je nerazvrstanih cesta, te nekih gradskih i županijskih cesta u Gradu Labinu, u katastrofalno lošem stanju. Da se izrazimo vojnim rječnikom, pogodne su za oklopna vozila i tenkovske jedinice. Imamo najlošije lokalne ceste u Istri. Postalo je smiješno da se na kapaljku izabrane, neke od takvih cesta obnavljaju prije svakih izbora. Ljudi od toga prave viceve. Mi ćemo se zalagati da se pokrene planska i žurna obnova cesta, po prioritetima. To  bi trebalo imati prednost pred bilo kojim drugim kapitalnim projektima, a ne da se tu i tamo vrši obnova samo prije izbora.
    4. GRADSKE MANIFESTACIJE NA JAVNE NATJEČAJE Naši vijećnici zalagat će se da se sve gradske manifestacije stave na javne natječaje – kako bi se dobili najbolji prijedlozi i rješenja, te sredstva trošila na najučinkovitiji način. Izborom na javnom natječaju svi bi imali jednake uvjete za organizaciju pojedine manifestacije. Kod nas u gradu unaprijed se definira tko će koju manifestaciju organizirati, a sredstva se troše prema unaprijed  osmišljenom troškovniku te se pogoduje uvijek istim organizatorima. Da bi se izbjegla takva praksa u budućnosti sve manifestacije treba dati na javni natječaj kako svi imali iste uvjete te kako bi se izabralo najbolje moguće rješenje.
    5. BRIGA O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMANezavisni Zajedno će se zalagati za edukaciju građana o sterilizaciji i financiranju sterilizacije životinja. Grad je obavezan brinuti za svoje napuštene životinje, no treba i svoje građane educirati o pravima životinja. Zato ćemo promovirati i zalagati se za sterilizaciju kao jedno od  rješenja problema širenja neželjenih legla. Predložiti ćemo se da se povećaju sredstva za brigu o nezbrinutim životinjama i da se poveća suradnja s komunalnim redarima koji su kljucni u pronalasku napuštenih životinja. Kod pronalaska napuštene životinje procedura je pozvati komunalnog redara grada. On  provjerava da li je životinja čipirana te ukoliko nije zbrinjava se u sklonište s kojim grad ima ugovor. Tražit ćemo da se zakon o zašititi životinja provodi u praksi onako kako je propisano, a da nije samo mrtvo slovo na papiru. Svoje građane molimo da svoje ljubimce shvaćaju kao ozbiljnu obavezu, da ih čipiraju, cijepe te steriliziraju ukoliko ne žele mladunčad. Da se brinu za njih jer su upravo oni ti koji su za njih odgovorni!

     “Jer ovo je tvoj grad!”

     stojimo na raspolaganju

     kontaktirajte nas

     2 + 3 =

     Email

     nezavisnizajedno@gmail.com

      

     Follow Us