Sudjeluju: Silvano Vlačić, Nensi Nadarević, Darko Martinović

UvodSilvano Vlačić

Lijepi pozdrav svim slušateljicama i slušateljima Radio Labina. Ja sam Silvano Vlačić, nositelj liste Nezavisni Zajedno, koja nosi broj 8. U ovoj kratkoj emisiji ćemo predstaviti neke od točaka našeg programa.

Najprije želim istaknuti da nas raduje da su na predstojećim izborima za Gradsko viječe Labina svoje kandidature istakle čak tri nezavisne liste, među kojima i naša, lista broj 8, čiji sam ja nositelj. Zašto to naglašavam? Zato što nezavisni vijećnici mogu najbolje zastupati interese običnih ljudi. Nezavisni vijećnici slušaju glas građana, a ne svojih stranačkih šefova i centrala, ma gdje god se oni nalazili. Stranke i ideologije, što mi kao nezavisni stalno ponavljamo, nisu potrebni na lokalnoj razini.

Na lokalnoj razini je potrebno znanje, iskustvo i rad, a to je upravo ono po čemu su vijećnici s naše liste prepoznati i u prošlom mandatu Gradskog vijeća.

Nismo samo kritizeri, već uz kritiku uvijek nudimo i rješenja, zbog čega su nas građani prepoznali kao stručne, odgovorne i konstruktivne vijećnike i takvi ćemo biti i u idućem sazivu Gradskog vijeća.

U naš program smo uvrstili ono što smatramo da treba građanima Labina, i što mislimo da je moguće realizirati, i za to ćemo se zalagati u vijeću grada Labina.

Evo, jedna važna točka našeg programa je i briga o prirodi. Nešto više o tome reći će kolegica Nensi Nadarević, treća na našoj listi.

Zaštita netaknute prirodeNensi Nadarević

U danima izolacije zbog pandemije mnogi su se, u nemogućnosti da se druže a želeći da ipak  budu vani, više kretali po mjestima gdje su sami – u prirodi. Tako su mnogi od njih uvidjeli koliko im priroda zapravo znači, i sada je svi nekako više cijenimo. Ona nam pruža slobodu da budemo ono što jesmo jer nas uvijek prihvaća i daje bezuvjetno svoje ljepote i darove.

Zato ćemo kao nezavisni vijećnici uvijek biti na njezinoj strani, jer priroda ne pripada nama nego mi njoj. Zaštita netaknute prirode i prirodnih ljepota važna je točka našeg predizbornog programa, jer je netaknuta i očuvana priroda nužna za visoku kvalitetu življenja i zdravlje lokalnog stanovništva. Čovjek i priroda su jedno!

Nezavisni Zajedno zalagat će se za očuvanje zelenih zona i čistu prirodu, jer je to naše najveće bogatstvo. U Gradskom vijeću Grada Labina zalagat ćemo se za održavanje čistoće našeg okruženja i prirode, zadržavanju autentičnosti Prtloga koji je rijedak biser, spoj  netaknute prirode i mora, oaza mira, kao i za zaštitu prirode Rapca, uz podizanje kvalitete turizma te hortikulturno oplemenjivanje naselja Rabac.

Narednu točku o Sportu i rekreaciji predstaviti će Darko Martinović, drugi na našoj listi Nezavisni Zajedno, broj 8.

Sport i rekreacijaDarko Martinović

U programu naše liste važnu ulogu također imaju sport i rekreacija. U Gradskom vijeću zalagat ćemo se, prije svega, za reorganizaciju sustava sporta u Labinu radi stvaranja jednakih uvjeta rada za sve udruge, što sada nije slučaj.

Predložit ćemo jedinstveni menadžment i marketing za sve sportske udruge i to korištenjem ljudskog potencijala u Sportskoj zajednici Grada Labina i Labinu 2000, kao i korištenje sredstava iz javnih izvora, EU projekata (Erasmus+), INA, HEP, Zaklada Istra,…

Zalagat ćemo se i za obnovu sportskih igrališta u naseljima Kature, Vinež, Stari Grad i centru i tu prije svega mislimo na obnovu podloga, te postavljanje reflektora i zaštitnih ograda, a sve u cilju kvalitetnijeg sustava organizacije i funkcioniranja sporta u Labinu te boljeg korištenja postojećih resursa.

I za kraj ove današnje emisije još jednu od točaka našeg programa predstaviti će Silvano Vlačić nositelj naše liste Nezavisni Zajedno, broj 8.

Koji je lijek protiv korupcije? – Silvano Vlačić

Najbolji lijek protiv korupcije je transparentnost. A to znači da putem besplatne aplikacije svi građani trebaju imati transparentan uvid u sve isplate iz Proračuna Grada Labina, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, isplate po gradskim kapitalnim projektima, kao i isplate zaposlenicima Grada (dnevnice, reprezentacije, prijevoz,…), odnosno prikazati za svaku kunu koja je isplaćena iz gradskog proračuna, na što je isplaćena, kome i koliko je isplaćena.

Građani imaju pravo znati na što se troši novac poreznih obveznika a mi u Labinu ne bi to trebali skrivati i drago nam je da je i aktualni gradonačelnik to stavio u svoj program, što ne znači da će, u slučaju pobjede na izborima, on to i ostvariti na način kako je obećao. Zbog toga će naši izabrani vijećnici u budućem sazivu Gradskog vijeća inzistirati na provedbi tog obećanja te pratiti kako se taj projekt razvija. Jer ponavljam, transparentnost je najveći lijek protiv korupcije!

Drage slušateljice i slušatelji Radio Labina, to su bile 3 točke našeg programa koje smo vam u kratkim crtama predstavili u današnjoj emisiji. Najavljujem da ćemo imati još 2 emisije i to u petak 7/5 i petak 14/5 u približno isto vrijeme 10.35 kada ćemo vam ukratko predstaviti ostale točke našeg programa i neka naša razmišljanja.

Lijep pozdrav i ugodan dan želimo svima.

Foto: Radio Labin