Darko Martinović, prepoznat je po svojoj proaktivnosti koju živi. Iskustvo rada u sustavu MORH-a, umirovljen kao pukovnik HV-a, dragovoljac domovinskog rata i ratni zapovjednik. Nosilac više vojnih odličja i priznanja. Odlikovan je i od strane Hrvatskog Kinološkog saveza, kao inicijator i pokretač priznavanja naših hrvatskih autohtonih pasmina pasa, a najviše se zauzeo za priznavanje Istarskih goniča. Međunarodni je kinološki sudac koji sudi na raznim radnim natjecanjima kao i na izložbama pasa po cijeloj Europi. U više je navrata selektor i izbornik državnih selekcija na međunarodnim takmičenjima pasa.

U kulturi je jedan od inicijatora i organizatora izložbi likovnih radova djece Osnovnih škola Labinštine koje su održavane u Gradskom muzeju Grada Labina pod nazivom “Ususret Uskrsu” u kontinuitetu 25 godina i kroz koju je godišnje prezentirano preko 60-70 odabranih dječjih radova kroz dvije kategorije viših i nižih razreda.

U jednom mandatu i predsjednik Mjesnog odbora Kature gdje su bile prepoznate kulturne i sportske aktivnosti. Jedan je od osnivača i predsjednik Kinološke udruge Labin koja djeluje preko 35 godina. Njegujući obiteljsku pčelarsku tradiciju preko 40 godina aktivni je pčelar te aktualni predsjednik Pčelarske udruge Labin. Kao predsjednik pokreće više projekata pa tako i zaštitu istarskog meda. Pokretač je i inicijator projekta izgradnje Edukativnog gradskog pčelinjaka prvog takvog u RH. Začetnik je održavanja Međunarodne manifestacije “Dani meda Labinštine” s ciljem edukacije pčelara, građanstva svih dobnih uzrasta s naglaskom na održavanja radionica s djecom vrtićke dobi i nižih razreda osnovnih škola.